Luonnonkosmetiikan osto-opas
1. Johdanto luonnonkosmetiikkaan
Mitä luonnonkosmetiikka on?
Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on valmistettu pääosin luonnollisista ja ekologisista raaka-aineista ilman synteettisiä lisäaineita. Valmistuksessa pyritään kunnioittamaan ympäristöä ja terveyttä.

Miten luonnonkosmetiikka eroaa tavallisesta kosmetiikasta?
Luonnonkosmetiikka käyttää luonnollisia ja biohajoavia raaka-aineita, eikä se sisällä synteettisiä kemikaaleja, silikoneja tai parabeeneja. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa ei käytetä luonnolle haitallisia aineita.
Luonnonkosmetiikan sertifikaatit ja merkinnät
Luonnonkosmetiikkamarkkinoilla on useita erilaisia sertifikaatteja, jotka auttavat tunnistamaan aidot luonnonkosmetiikkatuotteet. Merkittävimpiä kansainvälisiä sertifikaatteja ovat COSMOS, NATRUE, BDIH ja Ecocert. Näiden sertifikaattien kriteerit vaihtelevat hieman, mutta yleisesti ne kieltävät synteettiset väri-, tuoksu- ja säilöntäaineet, silikonit, mineraaliöljyt sekä eläinkokeet.
COSMOS-standardin alla on kaksi sertifikaattia: COSMOS ORGANIC vaatii vähintään 95% luomuraaka-aineita, kun taas COSMOS NATURAL edellyttää luonnollisia ainesosia mutta ei vaadi luomustatusta. NATRUE jakaa tuotteet kolmeen tasoon: luonnollinen kosmetiikka, luonnollinen osittain luomukosmetiikka ja luonnollinen luomukosmetiikka.
Suomalainen FI-NATURA sertifikaatti takaa, että tuotteissa on käytetty kotimaisia luonnonraaka-aineita. Pohjoismaisissa maissa tunnettu on myös Joutsenmerkki, vaikka se ei ole varsinaisesti luonnonkosmetiikan vaan ympäristöystävällisyyden sertifikaatti.
Tuotepakkauksen kääntöpuolelta löytyvä INCI-luettelo (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) kertoo tarkemmin tuotteen sisällöstä. Sertifioiduissa tuotteissa ainesosaluettelossa voi olla merkintä "*" luomulaatuisten ainesosien kohdalla.
2. Ihotyypin tunnistaminen
Oikean luonnonkosmetiikan valinta alkaa oman ihotyypin tunnistamisesta. Tämä on ensimmäinen askel kohti iholle sopivien, luonnollisten tuotteiden löytämistä ja toimivan ihonhoitorutiinin rakentamista.

Kuiva, rasvainen, sekaiho ja herkkä iho
Kuiva iho tuntuu usein kireältä, hilseilee ja saattaa punoittaa. Sillä on taipumuksena imeä kosteutta itseensä nopeasti, ja se kaipaa runsaasti kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia. Luonnonkosmetiikassa sheavoi, arganöljy ja hyaluronihappo ovat erinomaisia ainesosia kuivalle iholle. Etsi tuotteita, joissa on maininta "kosteuttava" tai "ravitseva".
Rasvainen iho kiiltää ja tuottaa liikaa talia. Ihohuokoset ovat usein näkyviä ja iho on altis epäpuhtauksille. Rasvaiselle iholle sopivat kevyet, mattapintaiset tuotteet, jotka eivät tuki ihohuokosia. Luonnollisista ainesosista teepuuöljy, savimineraalit ja taikapähkinät auttavat tasapainottamaan talin tuotantoa ilman ihon liiallista kuivattamista.
Sekaiho on yhdistelmä rasvaista ja kuivaa ihoa – yleensä T-alue (otsa, nenä, leuka) on rasvainen ja poskien alue kuivempi. Tämä ihotyyppi tarvitsee tasapainottavia tuotteita. Luonnonkosmetiikassa jojoba- ja viinirypäleöljy ovat erinomaisia valintoja, sillä ne tasapainottavat ihon talintuotantoa kuivattamatta ihoa liikaa.
Herkkä iho reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin kuten lämpötilanvaihteluihin, kosmetiikkaan tai stressiin. Oireet voivat ilmetä punoituksena, kutinana tai kirvelynä. Herkälle iholle sopivat erityisesti minimalistiset, hajusteettomat tuotteet, joissa on rauhoittavia ainesosia kuten kaurauutetta, aloe veraa ja kamomillauutetta.
Ihon tarpeiden muuttuminen vuodenaikojen mukaan
Ihomme on dynaaminen elin ja sen tarpeet muuttuvat ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Talvella kylmä ilma ja sisätilojen kuiva lämmitys voivat aiheuttaa kosteuskatoa, jolloin ihon kosteustasapainon ylläpitäminen vaatii ravitsevampia tuotteita. Erityisesti kuivaihoiset voivat hyötyä talvella syväkosteuttavista öljyistä kuten manteli- tai kookosöljystä.
Kesällä iho yleensä tuottaa enemmän talia lämmön vuoksi, jolloin kevyemmät koostumukset ovat tarpeen. Rasvaisen ihon omaaville kesä voi olla erityisen haastavaa aikaa, jolloin mattapintaisten ja kevyiden kosteusvoiteiden käyttö on suositeltavaa. Aurinkosuoja on ehdoton osa ihonhoitoa kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti kesällä.
Keväällä ja syksyllä siirtymäkaudet saattavat aiheuttaa iholle epätasapainoa. Näinä aikoina kannattaa kuunnella ihon tarpeita tarkasti ja muuttaa tuotteita tarpeen mukaan, mahdollisesti käyttäen erilaisia tuotteita eri ihoalueilla.
Lue lisää ihonhoidosta keväällä.
Ihotyypin mukainen tuotevalinta
Kuivalle iholle suositellaan öljypohjaisia puhdistustuotteita, jotka eivät kuivata ihoa entisestään. Kosteusvoiteissa kannattaa suosia runsaasti kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia kuten sheavoita, arganöljyä ja jojobaöljyä. Seerumit, jotka sisältävät hyaluronihappoa tai pantenolia, ovat myös erinomaisia valintoja.
Rasvaiselle iholle sopivat kevyet, vaahtoutuvat puhdistustuotteet, jotka poistavat ylimääräisen talin kuivattamatta ihoa liikaa. Kosteuttajissa kannattaa välttää komedogeenisiä eli ihohuokosia tukkivia öljyjä. Sen sijaan kevyet geelit ja vesiliukoiset tuotteet, joissa on matala öljypitoisuus, ovat hyviä valintoja. Savea sisältävät naamiot auttavat puhdistamaan ihohuokosia syvemmältä.
Sekaihon hoidossa avainasemassa on tasapainon löytäminen. Kosteuttavat puhdistustuotteet, jotka eivät kuivata eivätkä rasvoita ihoa liikaa, ovat ideaalisia. Kaksivaiheiset tai kohdistetut tuotteet, joiden avulla voi hoitaa eri ihoalueita niiden tarpeiden mukaan, ovat erityisen hyödyllisiä.
Herkälle iholle tärkeintä on valita tuotteet, joissa on minimaalinen määrä ainesosia. Hajusteettomat, alkoholittomat ja väriaineettomat tuotteet ovat turvallisimpia. Rauhoittavat ainesosat kuten kaurauute, aloe vera ja kamomillauute auttavat lievittämään ärsytystä ja punoitusta.
Muista, että ihotyyppi voi muuttua elämän aikana, ja ihon tarpeet voivat vaihdella hormonaalisten muutosten, ravinnon, stressin ja iän myötä. Säännöllinen ihon tilan arviointi ja tarvittaessa tuotteiden vaihtaminen on osa hyvää ihonhoitoa.
3. Perustuotteet ja niiden valinta
Puhdistustuotteet
Luonnonkosmetiikan puhdistustuotteet ovat ihosi päivittäisen hoidon perusta. Toisin kuin tavalliset puhdistustuotteet, ne eivät sisällä vahvoja synteettisiä pinta-aktiivisia aineita, jotka voivat kuivattaa ihoa. Sen sijaan luonnolliset puhdistustuotteet sisältävät usein kasviöljyjä, savimaisia aineita tai hellävaraisia luonnollisia puhdistusaineita.
Kasviöljypohjaiset puhdistusöljyt ja -balsamit sopivat erinomaisesti meikin poistoon ja kuivalle iholle. Savipohjaiset puhdistustuotteet ovat ihanteellisia rasvaisemmalle iholle niiden luonnollisten imeytymisominaisuuksien ansiosta. Mieto vaahtoava puhdistusaine on sopiva sekaihon päivittäiseen puhdistukseen. Etsi tuotteita, jotka eivät häiritse ihon luonnollista pH-tasapainoa ja jättävät ihon puhdistetuksi mutta eivät kuivaksi tai kireäksi.

Kosteuttavat tuotteet
Luonnollinen kosteusvoide on ihonhoidon kulmakivi. Luonnolliset kosteusvoiteet käyttävät hydrolaatteja, aloe veraa ja kasviglyserolia kosteuttajina synteettisten silikonien sijaan. Kasviperäiset öljyt ja voit kuten sheavoi, jojoba ja argan tarjoavat syvempää ravintoa ja suojaavat ihoa ympäristön rasituksilta.
Valitessasi kosteuttavaa tuotetta, huomioi ihotyyppisi: kevyet geelit sopivat rasvaiselle iholle, öljyttömät emulsiot normaalille iholle, ja runsaammat koostumukset kuivalle iholle. Vuodenajat vaikuttavat myös tarpeisiisi – talvella tarvitaan usein ravitsevampia tuotteita, kesällä kevyempiä koostumuksia. Etsi tuotteita, jotka sisältävät antioksidantteja suojaamaan ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
Naamiot ja kuorinnat
Luonnolliset naamiot ja kuorinnat ovat viikottaisia tehohoitoja, jotka edistävät ihon uusiutumista ja kirkkautta. Savinaamiot (kuten kaoliini ja bentoniitti) ovat erinomaisia epäpuhtauksien poistoon ja ihon tasapainottamiseen. Hedelmähapponaamiot taas auttavat kirkastamaan ihoa ja tasoittamaan ihon sävyä.
Luonnolliset kuorinnat käyttävät usein jauhettujen hedelmänkivien, sokerien tai suolojen fysikaalista vaikutusta kuolleen ihosolukon poistamiseen rajujen kemiallisten kuorintojen sijaan. Entsyymikuorinnat ovat hellävarainen vaihtoehto herkälle iholle, sillä ne liuottavat kuolleita ihosoluja ilman hankausta. Käytä naamioita ja kuorintoja 1-2 kertaa viikossa, älä liikaa – luonnollisetkin aineet voivat liiallisesti käytettynä ärsyttää ihoa.
Erikoishoidot (seerumit, öljyt)
Luonnolliset seerumit ja öljyt ovat tehokkaita kohdennettuja hoitoja erityisiin iho-ongelmiin. Seerumit sisältävät korkeampia pitoisuuksia aktiivisia ainesosia ja imeytyvät syvälle ihoon. C-vitamiiniseerumit kirkastävat ihoa, hyaluronihappo kosteuttaa tehokkaasti, ja B3-vitamiini (niasinamidi) tasapainottaa talineritystä.
Kasviöljyt ovat monipuolisia ihonhoitotuotteita. Arganöljy on ravitseva ja antioksidanttirikas, ruusunmarjaöljy auttaa arpia ja pigmenttimuutoksia vastaan, ja jojoba muistuttaa ihon luonnollista talia ja sopii siten kaikille ihotyypeille. Kasviperäiset vaihtoehdot retinolille kuten bakuchiol tarjoavat samankaltaisia hyötyjä kuin synteettiset retinolit, mutta ovat usein hellävaraisempia iholle.
Erikoishoitoja käytetään normaalisti puhdistetun ihon päälle ennen kosteusvoiteita. Aloita käyttämällä niitä muutaman kerran viikossa ja lisää käyttöä vähitellen, kun ihosi tottuu niihin. Muista, että vähemmän on usein enemmän luonnollisissa tehoaineissa.
4. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet
Yleiset luonnolliset raaka-aineet ja niiden hyödyt
Luonnonkosmetiikassa hyödynnetään lukuisia luonnollisia raaka-aineita, joilla on monia ihoa hoitavia ominaisuuksia. Kasviöljyt kuten arganöljy, jojoba ja kookosöljy ovat erinomaisia kosteuttajia ja ravitsevat ihoa monipuolisesti. Arganöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja, jojoba muistuttaa rakenteeltaan ihon omaa talia ja kookosöljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia.
Kasviuutteet ja -voit tarjoavat tehokkaita vaikutuksia: aloe vera rauhoittaa, sheavoi suojaa, ja ruusuvesi tasapainottaa ihon pH-tasapainoa. Savimineraalit kuten kaoliini ja vihersavi syväpuhdistavat ihohuokosia, kun taas eteerisillä öljyillä on aromaterapeuttisia vaikutuksia ihon ja mielen hyvinvointiin.
Hyaluronihappo, jota voidaan tuottaa myös luonnollisesti fermentoimalla, sitoo kosteutta ihoon, ja C-vitamiini kirkastaa ihoa ja tasoittaa pigmenttimuutoksia. Merilevä ja hedelmähapot toimivat luonnollisina kuorivina aineina, jotka uudistavat ihon pintakerrosta.

Vältettävät ainesosat
Luonnonkosmetiikassa vältetään useita synteettisiä ainesosia, jotka ovat yleisiä tavanomaisessa kosmetiikassa. Näihin kuuluvat silikonit (tunnistettavissa usein -cone tai -siloxane-päätteistä), jotka muodostavat kalvon ihon pinnalle mutta eivät tarjoa pitkäaikaista kosteutta. Parabeenit ja formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet, joista on herännyt huolia niiden hormonitoimintaa häiritsevistä vaikutuksista, eivät kuulu luonnonkosmetiikkaan.
Mineraaliöljyjä (kuten parafiinia ja vaseliinia) sekä synteettisiä väriaineita ja hajusteita pyritään välttämään. Näistä mineraaliöljyt voivat tukkia ihohuokosia, kun taas synteettiset hajusteet ovat yleisiä allergeeneja. SLS ja SLES (sodium lauryl/laureth sulfate) -pinta-aktiiviset aineet, jotka voivat kuivattaa ihoa ja ärsyttää herkkää ihoa, korvataan luonnonkosmetiikassa hellävaraisemmilla vaihtoehtoilla.
Luonnonkosmetiikka ei myöskään sisällä mikromuoveja, jotka ovat haitallisia ympäristölle, eikä PEG-yhdisteitä (polyetyleeniglykoli), jotka voivat tehdä ihosta läpäisevämmän muille, mahdollisesti haitallisille aineille.
Allergiat ja herkistyminen - mitä huomioida?
Luonnollisuus ei automaattisesti tarkoita allergiavapaata – myös luonnolliset ainesosat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja herkistymistä. Eteerisiin öljyihin liittyy merkittävä herkistymisriski, erityisesti sitrusöljyihin, jotka voivat aiheuttaa myös valoihottumaa. Pähkinäöljyt (kuten manteli- ja arganöljy) voivat olla ongelmallisia pähkinäallergikoille.
Kasviuutteista erityisesti arnikki, kamomilla ja kehäkukka kuuluvat mykerökukkaisiin kasveihin, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Luonnonhajusteet, vaikka ovatkin usein hellävaraisempia kuin synteettiset, voivat silti aiheuttaa ihoärsytystä herkille henkilöille.
Uuden luonnonkosmetiikkatuotteen kokeileminen kannattaa aloittaa pienellä ihoalueella erityisesti, jos iho on herkkä tai reaktiivinen. Ihottumaoireisiin tai pitkittyneeseen ärsytykseen tulee suhtautua vakavasti ja lopettaa tuotteen käyttö. Vakavissa tapauksissa on syytä kääntyä ihotautilääkärin puoleen.
Monessa luonnonkosmetiikkatuotteessa käytettävät säilöntäaineet, kuten bentsoe- ja sorbiinihappo tai niiden johdannaiset, voivat aiheuttaa kosketusallergiaa. Siksi onkin tärkeää lukea ainesosaluettelot huolellisesti, vaikka kyseessä olisikin sertifioitu luonnonkosmetiikkatuote.
5. Hiustenhoitotuotteet
Luonnolliset shampoot ja hoitoaineet
Luonnolliset shampoot eroavat tavallisista shampoista siten, että ne eivät sisällä sulfaatteja (kuten SLS tai SLES), jotka voivat kuivattaa hiuksia ja ärsyttää päänahkaa. Sen sijaan luonnonkosmetiikkashampoot hyödyntävät mietoja kasviperäisiä pesevä ainesosia, kuten kasviperäisiä tensidejä ja saippuapohjaisia puhdistusaineita.
Näissä tuotteissa pesuteho voi aluksi tuntua heikommalta, koska ne eivät vaahtoa runsaasti tavallisten shampoiden tapaan. Totuttelujakson jälkeen hiuspohja kuitenkin tasapainottuu ja rasvoittuu vähemmän. Luonnolliset shampoot sisältävät usein hoitavia kasviöljyjä, -uutteita ja -vesiä, jotka ravitsevat hiuspohjaa.
Luonnolliset hoitoaineet perustuvat synteettisten silikonien sijaan kasviöljyihin, -voihin ja -proteiineihin. Ne selvittävät, kosteuttavat ja antavat kiiltoa rasvaamatta hiuksia. Luonnonkosmetiikan hoitoaineissa suositaan raaka-aineina esimerkiksi arganöljyä, sheavoita, kookosöljyä ja aloe veraa.

Hiusten muotoilutuotteet
Luonnollisia vaihtoehtoja löytyy myös hiusten muotoilu- ja viimeistelytuotteisiin. Luonnolliset hiusvahat ja -geelit perustuvat usein mehiläisvahaan, kasvivahoihin ja -öljyihin sekä luonnollisiin hartseihin. Nämä tarjoavat luonnollisemmin pitoa kuin synteettiset polymeerit, mutta voivat vaatia useampia levityskertoja päivän aikana.
Hiuskiinteet ja -suihkeet luonnonkosmetiikassa hyödyntävät sokereita ja luonnollisia hartseja pitävyyden aikaansaamiseksi. Näiden tuotteiden pito on usein kevyempi kuin tavanomaisten tuotteiden, mutta ne ovat hellävaraisempia hiuksille ja ympäristölle.
Lämpösuojatuotteet ovat tärkeitä lämpömuotoilua käytettäessä. Luonnolliset lämpösuojatuotteet sisältävät usein suojaavia kasviöljyjä ja -uutteita, jotka muodostavat suojaavan kerroksen hiuksen pinnalle. Esimerkiksi arganöljy ja jojobaöljy ovat tehokkaita lämpösuoja-aineita.
Hiusten erityistarpeet ja luonnolliset ratkaisut
Kuiville hiuksille luonnonkosmetiikka tarjoaa syväkosteuttavia hiusnaamioita ja -öljyhoitoja, jotka perustuvat runsaisiin kasviöljyihin ja -voihin. Arganöljy, kookosöljy ja sheavoi ovat erinomaisia vaihtoehtoja kuivuudesta kärsiville hiuksille. Säännölliset öljyhoidot voivat merkittävästi parantaa hiusten kuntoa ja ulkonäköä.
Rasvoittuville hiuksille on tarjolla tasoittavia shampoita, jotka sisältävät esimerkiksi savea, teepuuöljyä tai rosmariiniuutetta. Hiuspohjaa voi tasapainottaa myös luonnollisilla hiuspohjan kuorinnoilla, jotka poistavat ylimääräistä talia ja kuollutta ihosolukkoa.
Hilseilevään hiuspohjaan tehoavat luonnolliset tuotteet, jotka sisältävät antimikrobisia ainesosia kuten teepuuöljyä, salviaa tai rosmariinia. Luonnolliset hiuspohjan hoidot, jotka sisältävät rauhoittavaa aloe veraa tai taikapähkinää, voivat helpottaa kutinaa ja ärsytystä.
Värjätyille hiuksille löytyy hellävaraisia shampoita ja hoitoaineita, jotka eivät sisällä väriä haalistavia sulfaatteja. Kasvipohjaiset hiusvärit, kuten henna, ovat luonnollinen vaihtoehto synteettisille väreille, vaikkakin niiden värivaihtoehdot ovat rajoitetummat.
6. Eettiset ja ekologiset valinnat
Pakkausmateriaalit ja kierrätys
Luonnonkosmetiikan ekologisuus ei rajoitu vain tuotteiden sisältöön, vaan myös pakkausmateriaaleihin. Monet luonnonkosmetiikan valmistajat käyttävät kierrätettäviä tai biohajoavia materiaaleja pakkauksissa. Lasipurkit, kartonkipakkaukset ja kierrätysmuovista valmistetut pakkaukset ovat yleisiä valintoja. Yhä useampi valmistaja tarjoaa myös täyttöpakkauksia, joiden avulla voit uudelleenkäyttää alkuperäisen säilytysastian.
Kiinnitä huomiota tuotepakkausten kierrätysohjeisiin. Monimateriaaliset pakkaukset tulisi lajitella osiin: lasi lasinkeräykseen, muovi muovinkeräykseen ja kartonki kartonginkeräykseen. Joidenkin brändien pakkaukset voi palauttaa suoraan valmistajalle uudelleenkäyttöä varten. Kuluttajana voit myös suosia minimalistisesti pakattuja tuotteita ja kiinteää kosmetiikkaa, kuten saippuapaloja ja kiinteitä shampoita, jotka eivät vaadi lainkaan muovipakkauksia.

Eläinkokeettomuus
Kaikki EU:ssa myytävät kosmetiikkatuotteet ovat eläinkokeettomia lainsäädännön mukaisesti, mutta luonnonkosmetiikka menee usein pidemmälle. Useimmat luonnonkosmetiikan valmistajat eivät testaa tuotteitaan eläimillä missään tuotannon vaiheessa, eivätkä myöskään käytä eläimillä testattuja raaka-aineita. Tätä sitoumusta valvovat erilaiset sertifikaatit kuten Leaping Bunny ja PETA:n Cruelty Free -merkki.
On kuitenkin hyvä huomioida, että eläinkokeettomuus ei automaattisesti tarkoita, että tuote olisi vegaaninen. Luonnonkosmetiikassa käytetään usein eläinperäisiä ainesosia kuten mehiläisvahaa, hunajaa, maitoa tai lanoliinia. Jos haluat täysin vegaanisia tuotteita, etsi pakkauksista erillinen vegaanimerkintä tai tarkista ainesosaluettelo.
Kestävä tuotanto ja reilun kaupan tuotteet
Vastuullinen luonnonkosmetiikan valmistaja huomioi koko tuotantoketjun eettisyyden. Tämä tarkoittaa raaka-aineiden kestävää hankintaa, työntekijöiden oikeuksien kunnioittamista sekä tuotannon ympäristövaikutusten minimointia. Monet luonnonkosmetiikan valmistajat noudattavat Reilun kaupan periaatteita hankkiessaan raaka-aineita kehittyvistä maista, mikä takaa tuottajille oikeudenmukaisen korvauksen työstään.
Kestävään tuotantoon kuuluu myös luonnon monimuotoisuuden suojelu. Vastuulliset valmistajat välttävät uhanalaisten kasvien käyttöä tai viljelevät itse tarvitsemansa kasvit. Monet yritykset myös tukevat erilaisia ympäristönsuojelu- ja yhteisöprojekteja. Kuluttajana voit tutustua brändien arvoihin ja toimintatapoihin niiden verkkosivuilla tai kysyä suoraan yrityksiltä heidän käytännöistään.
Valitsemalla eettisesti ja ekologisesti tuotettua luonnonkosmetiikkaa tuet koko arvoketjun hyvinvointia – aina raaka-aineiden tuottajista ympäristöön ja omaan terveyteesi saakka.
7. Luonnonkosmetiikan säilyvyys ja käyttö
Tuotteiden säilyvyys
Luonnonkosmetiikan säilyvyys on usein lyhyempi kuin tavanomaisten kosmetiikkatuotteiden, koska niissä ei käytetä synteettisiä säilöntäaineita. Tyypillisesti luonnonkosmetiikkatuotteet säilyvät avaamattomina 6-24 kuukautta ja avattuina 3-12 kuukautta, riippuen tuotteesta ja sen sisältämistä luonnollisista säilöntäaineista.
Tuotteen pakkauksessa oleva PAO-merkintä (Period After Opening) kertoo, kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen. Merkintä näyttää avatun purkin kuvaa ja siinä on numero sekä kirjain M (kuukausi). Esimerkiksi "6M" tarkoittaa, että tuote säilyy kuusi kuukautta avaamisen jälkeen.
Luonnonkosmetiikan säilyvyyttä parantavat luonnolliset säilöntäaineet kuten eteeristen öljyjen sisältämät antioksidantit, E-vitamiini, rosmariiniuute ja mehiläisvaha. Näiden avulla tuotteita voidaan suojata hapettumiselta ja mikrobeilta ilman synteettisiä säilöntäaineita.
Käyttövinkkejä
Luonnonkosmetiikan käyttö vaatii hieman toisenlaista lähestymistapaa kuin tavanomaisten tuotteiden käyttö. Monet luonnonkosmetiikkatuotteet ovat koostumukseltaan tiiviimpiä ja riittoisampia, joten niitä tarvitaan kerralla vähemmän. Esimerkiksi luonnolliset öljyt ja voiteet levitetään usein kostealle iholle, jolloin ne imeytyvät paremmin.
Luonnonkosmetiikan puhdistustuotteet eivät välttämättä vaahtoa yhtä paljon kuin synteettiset vastineensa, mutta tämä ei vaikuta niiden puhdistustehoon. Jotkut luonnonkosmetiikan tuotteet, kuten savet ja kasvinaamiot, vaativat aktivoinnin vedellä tai muulla nesteellä juuri ennen käyttöä.
Tuotteiden teho saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan, joten ole valmis mukauttamaan rutiiniasi. Esimerkiksi talvella saatat tarvita ravitsevampia öljyjä, kun taas kesällä kevyemmät koostumukset voivat toimia paremmin. Siirtyminen tavallisesta kosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan voi vaatia iholta totutteluaikaa, joten ole kärsivällinen ja anna ihosi sopeutua uusiin tuotteisiin.
Säilytys ja ylläpito
Luonnonkosmetiikan säilyvyyden kannalta oikeanlainen säilytys on erityisen tärkeää. Useimmat luonnonkosmetiikkatuotteet tulisi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa suojassa suoralta auringonvalolta. Joitakin tuotteita, kuten kasvovesiä tai C-vitamiiniseerumeja, voidaan säilyttää jääkaapissa säilyvyyden parantamiseksi.
Hygienia on keskeisessä roolissa luonnonkosmetiikan käytössä. Käytä aina puhtaita käsiä tai aplikaattoreita tuotteiden annosteluun. Vältä suoraa kontaktia tuotteen ja ilman välillä pitämällä purkkeja ja pulloja avoimina mahdollisimman lyhyen aikaa. Purkitettavien tuotteiden käytössä on hyvä käyttää puhdasta lusikkaa tai spatulaa kontaminaation välttämiseksi.
Tarkkaile tuotteiden ulkonäköä, tuoksua ja koostumusta. Jos huomaat muutoksia, kuten värimuutoksia, epätavallista hajua tai kerrostuneisuutta, tuote saattaa olla pilaantunut. Tällöin on turvallisinta lopettaa tuotteen käyttö. Säännöllinen inventaario kosmetiikkatuotteistasi auttaa välttämään vanhentuneiden tuotteiden käyttöä ja varmistaa, että käytät tuotteet niiden parhaimmillaan.
8. Luonnonkosmetiikan hankinta
Mitä huomioida verkkokauppaostoksissa?
Verkkokaupasta luonnonkosmetiikkaa ostaessasi kiinnitä erityistä huomiota tuotteiden kuvauksiin ja ainesosaluetteloihin. Luotettavat verkkokaupat tarjoavat kattavat tiedot tuotteiden sertifikaateista, raaka-aineista ja käyttötarkoituksista. Tarkista, että verkkokauppa ilmoittaa selkeästi nämä tiedot.
Aloita pienemmillä tuotteilla tai matkakokoisilla pakkauksilla, jos et ole aiemmin kokeillut kyseistä brändiä. Näin voit testata tuotteen sopivuutta ihollesi ennen suurempaa investointia. Mikäli tuotteesta löytyy muiden asiakkaiden arvosteluja, myös ne voivat auttaa tuotteen valinnassa.
Kiinnitä huomiota myös verkkokaupan toimitus- ja palautuskäytäntöihin. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet voivat olla herkkiä lämpötilanvaihteluille, joten nopea ja huolellinen toimitus on tärkeää. Lisäksi selkeät palautuskäytännöt ovat tärkeitä.
Hinta-laatusuhteen arviointi
Luonnonkosmetiikka on usein hieman kalliimpaa kuin tavanomainen kosmetiikka, mutta korkeamman hinnan takana on monia perusteita. Luomulaatuiset raaka-aineet, käsityönä valmistetut tuotteet ja pienet tuotantoerät nostavat hintaa. Samoin eettisesti tuotetut raaka-aineet ja kestävät pakkausratkaisut tuovat lisäkustannuksia.
Hinta-laatusuhdetta arvioidessasi huomioi tuotteen riittoisuus. Monissa luonnonkosmetiikkatuotteissa käytetään konsentroituja ainesosia, jolloin pieni määrä riittää pitkäksi aikaa. Esimerkiksi laadukkaat kasviöljyt ja seerumit ovat usein hyvin riittoisia verrattuna synteettisiin vastineisiinsa.
Vertaile myös saman tuoteryhmän tuotteita keskenään. Joskus korkeampi hinta voi kertoa korkeammasta aktiivisten ainesosien pitoisuudesta tai laadukkaammista raaka-aineista. Toisaalta myös kohtuuhintaisia vaihtoehtoja löytyy, etenkin perustuotteissa kuten saippuoissa ja shampoissa.
Pienet eurooppalaiset brändit ja niiden erikoisuudet
Verkkokauppamme valikoimassa on huolellisesti valittuja eurooppalaisia luonnonkosmetiikkabrändejä, joilla jokaisella on oma ainutlaatuinen lähestymistapansa kauneudenhoitoon.
Vegan Fox tunnetaan täysin vegaanisista tuotteistaan, jotka eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Brändi painottaa eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä kaikissa tuotteissaan, mikä näkyy myös heidän kierrätettävissä pakkauksissaan.
HOIA Homespa on erikoistunut ylellisiin spa-kokemuksiin kotioloissa. Heidän tuotteensa sisältävät runsaasti käsin poimittuja luomulaatuisia yrttejä ja öljyjä, jotka ravitsevat ihoa samalla kun ne hemmottelevat aisteja.
Suomalainen Usva Cosmetics hyödyntää pohjoisen luonnon puhtaita raaka-aineita, kuten mustikkaa, koivua ja jäkälää. Heidän tuotteensa ovat minimalistisia ja suunniteltu erityisesti pohjoisen ilmaston haasteisiin ja herkälle iholle.
LUUV keskittyy ihonhoitotuotteisiin, jotka tukevat ihon luonnollista tasapainoa ja mikrobiomia. Heidän minimalistiset tuotteensa sisältävät vain välttämättömät ainesosat, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan reaktiiviselle ja herkälle iholle.
Virolainen Nurme tarjoaa laajan valikoiman edullisempia perustuotteita jokapäiväiseen käyttöön. Heidän kiinteät shampootiivisteet ja palasaippuat ovat erityisen suosittuja kestävää kosmetiikkaa etsivien keskuudessa.
MaiWistik on erikoistunut käsityönä valmistettuihin, korkealaatuisiin ihoöljyihin ja voiteisiin. Heidän tuotteissaan käytetään kylmäpuristettuja öljyjä, jotka säilyttävät kaikki luonnolliset ravinteensa.
BONOBO tunnetaan puhtaista ja luonnollisista ihonhoitotuotteistaan, jotka ovat täysin luonnollisia mutta silti yhtä tehokkaita kuin perinteiset ihonhoitotuotteet. Heidän vartalovoiteet ja kasvipohjaiset kasvovedet ovat valikoimamme suosituimpia tuotteita.
Magrada Organic Cosmetics keskittyy anti-age -tuotteisiin, jotka sisältävät luonnon omia antioksidantteja ja kollageenia tukevia ainesosia. Heidän seeruminsa ja naamionsa ovat tehokas valinta ikääntyvän ihon hoitoon.
Tutustumalla näiden brändien tuotteisiin löydät juuri sinun ihosi tarpeisiin ja kauneusarvoihisi sopivat laadukkaat luonnonkosmetiikkatuotteet.
9. Usein kysytyt kysymykset
Toimiiko luonnonkosmetiikka yhtä hyvin kuin perinteinen?
Luonnonkosmetiikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina, ja nykyään markkinoilla on erittäin tehokkaita luonnollisia tuotteita. Luonnonkosmetiikan teho perustuu aktiivisiin kasviuutteisiin, öljyihin ja muihin luonnollisiin ainesosiin, jotka voivat olla jopa synteettisiä vastineitaan tehokkaampia.
On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että luonnonkosmetiikka toimii usein hieman eri tavalla kuin perinteinen kosmetiikka. Esimerkiksi luonnolliset shampoot eivät välttämättä vaahtoa yhtä runsaasti kuin synteettiset vastineensa, mutta ne puhdistavat hiukset silti tehokkaasti. Samoin luonnolliset deodorantit eivät estä hikoilua (mikä on kehon luonnollinen toiminto) mutta ne neutraloivat hajua tehokkaasti.
Luonnonkosmetiikan tehoon vaikuttaa myös sopivien tuotteiden valinta omalle ihotyypille. Kun löydät itsellesi sopivat tuotteet, ne voivat toimia erinomaisesti ja jopa paremmin kuin aiemmin käyttämäsi perinteiset tuotteet. Monet käyttäjät raportoivat ihon ja hiusten kunnon parantuneen siirtyessään luonnonkosmetiikkaan.

Onko luonnonkosmetiikka sopiva kaikille?
Luonnonkosmetiikka sopii lähtökohtaisesti kaikille, mutta on muistettava, että luonnolliset ainesosat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita siinä missä synteettisetkin. Eteerisiä öljyjä, sitrushedelmiä ja tiettyjä kasveja sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa herkistymistä erityisesti niille, joilla on jo ennestään herkkä iho tai allergioita.
Erityisryhmille, kuten raskaana oleville, luonnonkosmetiikka on usein turvallisempi vaihtoehto, sillä se ei sisällä hormonitoimintaan vaikuttavia kemikaaleja. Atooppiselle iholle tai psoriasista sairastaville voi myös löytyä helpotusta luonnonkosmetiikasta, joka ei sisällä synteettisiä ärsyttäviä aineita.
Kaikkien tuotteiden kohdalla on suositeltavaa tehdä ihotesti ennen käyttöönottoa. Levitä pieni määrä tuotetta kyynärvarren sisäpuolelle ja odota 24 tuntia nähdäksesi, ilmeneekö ihoärsytystä. Jos sinulla on erityisen herkkä iho tai allergioita, valitse tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja vähän tuoksuja.
Miten tunnistan aidon luonnonkosmetiikan?
Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaminen vaatii hieman tarkkaavaisuutta, sillä markkinoilla on paljon "luonnolliseksi" tai "luonnonmukaiseksi" markkinoituja tuotteita, jotka eivät täytä tiukkoja luonnonkosmetiikan kriteerejä.
Luotettavin tapa tunnistaa aito luonnonkosmetiikka on etsiä tuotteista virallisia sertifikaatteja kuten COSMOS, NATRUE, BDIH tai Ecocert. Nämä sertifikaatit takaavat, että tuote täyttää tiukat luonnonkosmetiikan kriteerit sekä ainesosien että valmistusprosessin osalta. Monilla pienillä brändeillä ei kuitenkaan ole virallisia sertifikaatteja niiden korkean hinnan vuoksi.
Toinen tapa on tutkia tuotteen INCI-luetteloa (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), joka listaa tuotteen ainesosat. Aidossa luonnonkosmetiikassa ei tulisi olla synteettisiä säilöntäaineita (kuten parabeenejä), silikoneja, mineraaliöljyjä tai petrokemian tuotteita. Luonnolliset ainesosat on yleensä listattu niiden kasvitieteellisillä nimillä (esim. Butyrospermum Parkii tarkoittaa sheavoita).
Varo myös "viherpesulle" tyypillisiä markkinointitermejä kuten "luonnosta inspiroitunut" tai "luonnollisilla ainesosilla", jotka eivät takaa tuotteen olevan kokonaan luonnollinen. Aidot luonnonkosmetiikan valmistajat ovat yleensä avoimia tuotteidensa ainesosista ja valmistusprosesseista, ja nämä tiedot löytyvät helposti heidän verkkosivuiltaan.